Arjenne Hoeksema • 12 februari 2024

Een flauwvallende vader

Tegenover me zit Joost, verwezen door de verloskundige waar zijn vriendin nu onder controle is voor de zwangerschap van hun eerste kindje. Van de week maakte de verloskundige een liggingsecho. De baby zag er prima uit en lag mooi met het hoofdje naar beneden. “Klaar voor de bevalling!’’ zei de verloskundige opgewekt. Ze keek tevreden naar de aanstaande ouders, maar zij zag Joost direct wit wegtrekken. Even later lag hij op de grond: flauwgevallen.


Joost vertelt: “Ik voel me zo machteloos. Mijn vriendin lijkt precies te weten wat ze moet doen. Ze heeft zelfs zin in de bevalling. Volgens mij sta ik er straks maar een beetje hulpeloos bij. Toe te kijken hoe ze pijn heeft. Ze verwacht dat ik haar zal steunen, maar volgens mij kan ik daar niets van waarmaken. Ik zie er als een berg tegenop. Ik heb vrienden om tips gevraagd, maar ik krijg alleen maar stoere verhalen te horen die me bevestigen dat het vreselijk wordt, met veel bloed en pijn en 3 nachten zonder slaap. Ik hoop echt dat jij me kan helpen!”



Van machteloosheid naar steun en toeverlaat.

Welgeteld twee gesprekken had Joost nodig. Uitleg over machteloosheid. Over wat hij allemaal kan doen en hoe hij zichzelf kan coachen als hij flauw dreigt te vallen. Over ons angstsysteem en over vermoeidheid. Over tips en praktische, typische doe-dingen voor de partner.


Na een week krijg ik mail. Joost: “Superbedankt voor de coaching! We zijn 36 uur in touw geweest en mijn vriendin heeft het geweldig gedaan. We zijn blij met en trots op onze mooie dochter. Mijn vriendin noemt me haar steun en toeverlaat. De bevalling heeft onze relatie versterkt, eigenlijk zouden meer mannen hierbij om hulp moeten vragen. Ik ga mijn vrienden in elk geval geen stoere rampenverhalen vertellen!"


Meer client- en praktijkverhalen

door In de spotlights 19 mei 2025
Kom maar op met die bevalling!
door Claudia van Leent 12 mei 2025
Ze had een heerlijke zwangerschap gehad, al duurde die wel lang. Uiteindelijk werd de bevalling bij Ayse opgewekt. De weeën overvielen haar. Zo was er niks aan de hand en zo had ze weeën om de twee minuten. Ayse had het gevoel dat dit veel te veel voor haar lichaam was en vertelde dat aan de verloskundige. Die reageerde door te vertellen dat het infuus volgens protocol werd opgehoogd en het zo hoorde. Ze kon niks voor haar doen. Ayse dacht: ‘Ik sta er alleen voor.’ Ayse deed haar best de weeën op te vangen. Haar vriend hielp dapper mee. De ontsluiting ging vlot, maar tijdens het persen ontstond er paniek in de verloskamer. Haar baby moest snel geboren worden en er kwam een vacuümpomp aan te pas. Ayse hoorde bezorgde stemmen, keek in onrustige ogen en was niet meer in staat om te reageren. Ze had geen controle meer over haar lichaam. Er stonden wel tien hulpverleners om haar heen. De baby werd met veel moeite geboren en snel bij haar weggehaald om nagekeken te worden. Ayse vroeg naar haar baby, maar niemand reageerde op haar. Ayse dacht weer: ‘Ik sta er alleen voor.’
door Lees over 5 mei 2025
Evelyne is er voor jou: in je nieuwe rol als moeder
Alle nieuwsberichten