Logo
Andrea Ivanovic • 14 april 2025

Het is maar een miskraam

Lieke vertelt over haar miskraam, nu een jaar geleden: Het overkwam mij, een miskraam. Ik weet dat het “veel voorkomt,” dat het iets is wat je lichaam vaak zelf oplost. Iedereen praat erover alsof het normaal is, alsof het gewoon een onderdeel van het leven is. Maar toen ik daar zat op het toilet, geconfronteerd met bloed en pijn na 10 weken zwangerschap, voelde het allesbehalve normaal. Het was alsof een stuk van mij werd weggerukt, een leegte die niemand leek te zien.


Ik was verbaasd, zelfs een beetje geschrokken, hoeveel impact het op mij had. Het voelde alsof de wereld gewoon doorging, alsof niemand begreep hoe groot dat verlies voor mij was. Mijn lichaam had zijn ‘werk’ gedaan, maar mijn hart had het nog lang niet verwerkt. Ik voelde verdriet dat diep ging, een pijn die niet zomaar wegwaaide.



Wat me ook raakte, was hoe weinig aandacht er voor is. Het was alsof ik door moest, alsof rouw en verdriet niet helemaal gepast waren. Maar dat kon ik niet. Dit had tijd nodig. Ik moest ruimte vinden om dit te verwerken, om mezelf toe te staan verdrietig te zijn. Hoe ‘normaal’ het ook mag zijn voor anderen, het was allesbehalve gewoon voor mij. 

Een miskraam: als het jou overkomt ervaar je het heel anders. Verlies, pijn, leeg, kwetsbaar.

Het vraagt om aandacht en tijd.

Zoals Lieke zegt is een miskraam iets wat vaak voorkomt, bijna alsof het een ‘normaal’ onderdeel van het leven is. Het lichaam regelt het meestal zelf, alsof het precies weet wat te doen. Maar wanneer het jou raakt, voelt dat helemaal niet normaal. Het is een verlies dat je leeg achterlaat. Dat kwetsbare gevoel dat je niet wist dat je had, komt ineens naar voren. Het overrompelde Lieke. Logisch, want wat weet je ervan als je voor het eerst zwanger bent: een miskraam krijgen?



Het is belangrijk om te erkennen dat het niet zomaar voorbijgaat. Rouw is nodig. Neem tijd, geef aandacht aan je gevoelens en wees lief voor jezelf. Het is een periode waarin verdriet de ruimte moet krijgen, zonder haast. Want hoe vaak het ook voorkomt, jouw ervaring is uniek en mag niet zomaar worden weggewuifd. Het gaat om jouw hart, jouw proces, en dat verdient zorg.

Meer client- en praktijkverhalen

door Kennismaken met 7 april 2025
Hoe wordt een moeder geboren?
door In de spotlight 31 maart 2025
Specialiteit: extreme zwangerschapsmisselijkheid
door Andrea Ivanovic 24 maart 2025
Het begon allemaal toen ik erachter kwam dat ik zwanger was. Ik had verwacht dat ik op een roze wolk zou zitten, maar niets was minder waar. Al snel werd ik overvallen door extreme zwangerschapsmisselijkheid. Het was zo erg dat ik bijna niets binnen kon houden en ik begon af te vallen. Ik maakte me grote zorgen over mijn baby. Zou hij wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen? Was dit wel normaal? Ik probeerde van alles om de misselijkheid te verminderen. Mijn vriendinnen en moeder kwamen met allerlei adviezen: gemberthee, crackers eten voor het opstaan, kleine maaltijden verspreid over de dag. Maar niets hielp en soms leek het zelfs erger te worden. Ik voelde me wanhopig. Hoe moest ik mijn zwangerschap doorkomen als ik me zo ellendig voelde? Waar was die gelukzalige roze wolk waar iedereen het over had? De zorgen stapelden zich op. Ik voelde me een slechte moeder nog voordat mijn baby geboren was. Ik werd steeds somberder en de angst dat het nooit meer goed zou komen nam toe. Totdat ik de tip kreeg om naar verloskundige coach Marjolein te gaan. 
Alle nieuwsberichten
Share by: