Eliane Coutinho • 27 mei 2024

Nare bevallingservaring? Dan heb je goud in handen!

De vrouw die een nare bevallingservaring heeft en opnieuw zwanger is, zij heeft goud in handen dat wacht om verzilverd te worden.

 

Sommige vrouwen gebruiken de nare/traumatische ervaring om te voorkomen dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Andere vrouwen doen aan struisvogel politiek.

 

Dat ziet er ongeveer zo uit:

· Zodra het woord bevallen valt opstaan en iets anders doen

· Wegklikken bij een post die over het onderwerp gaat

· Vriendinnen vermijden die bevallen zijn

· Een andere wending geven als bevallen het gespreksonderwerp is

· Oplossingen zoeken zonder de eerdere ervaring aan te kijken

· De eigen bevalervaring bagatelliseren

 

Ondertussen is de stress van de ervaring niet weg in hun lijf. Het heeft macht over ze. Het beperkt ze in hun bewegingsvrijheid en in het zien van mogelijkheden. Ze durven niet te denken aan de vorige bevalling maar ook niet aan de bevalling die komen gaat. Het gevoel dat ze vast zitten, dat ze niet achteruit maar ook niet voorruit kunnen. Dat slaat om naar paniek in de nieuwe zwangerschap of misschien zelfs daar nog voor.



'Struisvogelpolitiek helpt niet als het gaat om bevallen.'

Ook voor deze vrouwen geldt zij goud in handen hebben dat wacht om verzilverd te worden.

Want hun eerdere ervaring kan gebruikt worden om krachtig bij te dragen aan de volgende bevallingservaring. Die kracht aanspreken gaat niet vanzelf. Het vraagt om moed en veiligheid om je kop uit het zand te halen.

 

Die moed kan ik je niet geven. Wat ik je wel kan bieden is een veilige plek waar je dit kunt doen. Ik bied je mijn verloskundige werkervaring, mijn coach ervaring en de wijsheid van vrouwen die hun bevalervaring met mij gedeeld hebben.



Kop uit het zand en geopende ogen is de moeite waard. Want met geopende ogen, zie je meer, veel meer.


Meer client- en praktijkverhalen

door In de spotlights 19 mei 2025
Kom maar op met die bevalling!
door Claudia van Leent 12 mei 2025
Ze had een heerlijke zwangerschap gehad, al duurde die wel lang. Uiteindelijk werd de bevalling bij Ayse opgewekt. De weeën overvielen haar. Zo was er niks aan de hand en zo had ze weeën om de twee minuten. Ayse had het gevoel dat dit veel te veel voor haar lichaam was en vertelde dat aan de verloskundige. Die reageerde door te vertellen dat het infuus volgens protocol werd opgehoogd en het zo hoorde. Ze kon niks voor haar doen. Ayse dacht: ‘Ik sta er alleen voor.’ Ayse deed haar best de weeën op te vangen. Haar vriend hielp dapper mee. De ontsluiting ging vlot, maar tijdens het persen ontstond er paniek in de verloskamer. Haar baby moest snel geboren worden en er kwam een vacuümpomp aan te pas. Ayse hoorde bezorgde stemmen, keek in onrustige ogen en was niet meer in staat om te reageren. Ze had geen controle meer over haar lichaam. Er stonden wel tien hulpverleners om haar heen. De baby werd met veel moeite geboren en snel bij haar weggehaald om nagekeken te worden. Ayse vroeg naar haar baby, maar niemand reageerde op haar. Ayse dacht weer: ‘Ik sta er alleen voor.’
door Lees over 5 mei 2025
Evelyne is er voor jou: in je nieuwe rol als moeder
Alle nieuwsberichten