Eliane Coutinho • 16 maart 2023

Geboorteplan is veiligheidsplan

Ik wil in het ziekenhuis bevallen, daar voel ik me het veiligst. Als er iets mis gaat kunnen ze direct ingrijpen. Wel heb ik een geboorteplan (veiligheidsplan) gemaakt met wat mijn wensen zijn en daarin staat welke interventies ik wel of niet wil.


Dit hoor ik al jaar en dag als verloskundige. In mijn hoofd is dit verwarrend, het roept vragen op. Wat bedoelt zij de zwangere vrouw nou precies met veiligheid? Hoe ziet zij dat, en wat heeft ze dan nodig van zorgverleners? De antwoorden op al deze vragen kan ik bedenken maar veel liever stel ik de vraag direct aan haar. En precies dat heb ik de afgelopen jaren gedaan. De antwoorden die ik kreeg waren te verdelen in 3 categorieën te plaatsen. Het zal je niet verbazen. Fysieke veiligheid, Emotionele veiligheid en Mentale veiligheid.


Het geboorteplan van de zwangere vrouw fungeert vooral als veiligheidsplan, ter voorkoming van schade of leed. Echter de meeste geboorteplannen, geven voornamelijk taal aan fysieke, het lijfelijke. Onnodige interventies en zeer gewenste interventies krijgen woorden. Uiteraard is extensie van het geboorteplan groter dan het lijfelijke. Schade aan het lichaam of het niet uitkomen van de wens, hebben weerslag op het mentale en emotionele. En toch voelt het als een gemis dat emotionele en mentale veiligheid weinig tot geen woorden krijgen in het geboorteplan. Dat terwijl er op al 3 vlakken behoefte is aan veiligheid. Pas dan is het geboorteplan mijn inziens compleet.


Natuurlijk is het een uitdaging om een dergelijk veiligheidsplan te schrijven. En dat is de reden voor mij geweest om het Meadiarium werkboek 4 jaar geleden te schrijven. Mea is de afkorting van mijn onderneming: Mezelf en Anderen. Diarium is dagboek maar betekent ook legger. Een legger is geschrift dat als grondslag dient om op voort te bouwen.


Het Meadiarium werkboek geeft handvaten om een geboorteplan schrijven dat woorden geeft aan fysieke, emotionele en mentale veiligheid. Een geschrift dat als grondslag dient om veilige zorg op voort te bouwen. Een boek dat uitermate geschikt is voor alle vrouwen, zeker vrouwen die bevallen voor het eerst gaan meemaken of al een nare ervaring achter de rug hebben


Het is in het Nederlands en Engels verkrijgbaar.


Meer client- en praktijkverhalen

door In de spotlights 19 mei 2025
Kom maar op met die bevalling!
door Claudia van Leent 12 mei 2025
Ze had een heerlijke zwangerschap gehad, al duurde die wel lang. Uiteindelijk werd de bevalling bij Ayse opgewekt. De weeën overvielen haar. Zo was er niks aan de hand en zo had ze weeën om de twee minuten. Ayse had het gevoel dat dit veel te veel voor haar lichaam was en vertelde dat aan de verloskundige. Die reageerde door te vertellen dat het infuus volgens protocol werd opgehoogd en het zo hoorde. Ze kon niks voor haar doen. Ayse dacht: ‘Ik sta er alleen voor.’ Ayse deed haar best de weeën op te vangen. Haar vriend hielp dapper mee. De ontsluiting ging vlot, maar tijdens het persen ontstond er paniek in de verloskamer. Haar baby moest snel geboren worden en er kwam een vacuümpomp aan te pas. Ayse hoorde bezorgde stemmen, keek in onrustige ogen en was niet meer in staat om te reageren. Ze had geen controle meer over haar lichaam. Er stonden wel tien hulpverleners om haar heen. De baby werd met veel moeite geboren en snel bij haar weggehaald om nagekeken te worden. Ayse vroeg naar haar baby, maar niemand reageerde op haar. Ayse dacht weer: ‘Ik sta er alleen voor.’
door Lees over 5 mei 2025
Evelyne is er voor jou: in je nieuwe rol als moeder
Alle nieuwsberichten