Logo
Eliane Coutinho • 16 maart 2023

Geboorteplan is veiligheidsplan

Ik wil in het ziekenhuis bevallen, daar voel ik me het veiligst. Als er iets mis gaat kunnen ze direct ingrijpen. Wel heb ik een geboorteplan (veiligheidsplan) gemaakt met wat mijn wensen zijn en daarin staat welke interventies ik wel of niet wil.


Dit hoor ik al jaar en dag als verloskundige. In mijn hoofd is dit verwarrend, het roept vragen op. Wat bedoelt zij de zwangere vrouw nou precies met veiligheid? Hoe ziet zij dat, en wat heeft ze dan nodig van zorgverleners? De antwoorden op al deze vragen kan ik bedenken maar veel liever stel ik de vraag direct aan haar. En precies dat heb ik de afgelopen jaren gedaan. De antwoorden die ik kreeg waren te verdelen in 3 categorieën te plaatsen. Het zal je niet verbazen. Fysieke veiligheid, Emotionele veiligheid en Mentale veiligheid.


Het geboorteplan van de zwangere vrouw fungeert vooral als veiligheidsplan, ter voorkoming van schade of leed. Echter de meeste geboorteplannen, geven voornamelijk taal aan fysieke, het lijfelijke. Onnodige interventies en zeer gewenste interventies krijgen woorden. Uiteraard is extensie van het geboorteplan groter dan het lijfelijke. Schade aan het lichaam of het niet uitkomen van de wens, hebben weerslag op het mentale en emotionele. En toch voelt het als een gemis dat emotionele en mentale veiligheid weinig tot geen woorden krijgen in het geboorteplan. Dat terwijl er op al 3 vlakken behoefte is aan veiligheid. Pas dan is het geboorteplan mijn inziens compleet.


Natuurlijk is het een uitdaging om een dergelijk veiligheidsplan te schrijven. En dat is de reden voor mij geweest om het Meadiarium werkboek 4 jaar geleden te schrijven. Mea is de afkorting van mijn onderneming: Mezelf en Anderen. Diarium is dagboek maar betekent ook legger. Een legger is geschrift dat als grondslag dient om op voort te bouwen.


Het Meadiarium werkboek geeft handvaten om een geboorteplan schrijven dat woorden geeft aan fysieke, emotionele en mentale veiligheid. Een geschrift dat als grondslag dient om veilige zorg op voort te bouwen. Een boek dat uitermate geschikt is voor alle vrouwen, zeker vrouwen die bevallen voor het eerst gaan meemaken of al een nare ervaring achter de rug hebben


Het is in het Nederlands en Engels verkrijgbaar.


Meer client- en praktijkverhalen

door In de spotlight 31 maart 2025
Specialiteit: extreme zwangerschapsmisselijkheid
door Andrea Ivanovic 24 maart 2025
Het begon allemaal toen ik erachter kwam dat ik zwanger was. Ik had verwacht dat ik op een roze wolk zou zitten, maar niets was minder waar. Al snel werd ik overvallen door extreme zwangerschapsmisselijkheid. Het was zo erg dat ik bijna niets binnen kon houden en ik begon af te vallen. Ik maakte me grote zorgen over mijn baby. Zou hij wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen? Was dit wel normaal? Ik probeerde van alles om de misselijkheid te verminderen. Mijn vriendinnen en moeder kwamen met allerlei adviezen: gemberthee, crackers eten voor het opstaan, kleine maaltijden verspreid over de dag. Maar niets hielp en soms leek het zelfs erger te worden. Ik voelde me wanhopig. Hoe moest ik mijn zwangerschap doorkomen als ik me zo ellendig voelde? Waar was die gelukzalige roze wolk waar iedereen het over had? De zorgen stapelden zich op. Ik voelde me een slechte moeder nog voordat mijn baby geboren was. Ik werd steeds somberder en de angst dat het nooit meer goed zou komen nam toe. Totdat ik de tip kreeg om naar verloskundige coach Marjolein te gaan. 
door Lees over 17 maart 2025
In mijn achtertuin gebeurt het
Alle nieuwsberichten
Share by: