Een groot onderwerp, dat naar de mening van het bestuur het verdiende in het licht te worden gezet. Daarom was de keuze gevallen op het uitnodigen van maar liefst drie gastsprekers met grote affiniteit met het onderwerp. Gelukkig hebben we ook kennis over seksualiteit in eigen gelederen in de persoon van Berteld Kok, als Valleicoach.
De aftrap was voor Tirza Janssen, verloskundige en traumatherapeut. Zij richt zich op het helpen helen van seksueel trauma bij zwangeren, kraamvrouwen, moeders enzovoorts. Als ervaringsdeskundige is zij zelf door meerdere fasen van heling gegaan. Op indringende wijze wist zij te verwoorden wat er gebeurt in de wereld van een kind na seksueel misbruik. Het legt een imprint neer in het systeem: wie kan je vertrouwen en wie niet? Uiteraard werkt zo’n imprint door in het volwassen leven. Ook werd duidelijk dat het belangrijk is om je krachtig en duidelijk uit te spreken over het misbruik. Dit geeft de cliënt de moed en de kracht om de pijn en gevolgen die ze meedraagt, te gaan helen.
Zij is (klinisch) verloskundige en expert op het gebied van het bekken en de pijn die in het bekken kan zetelen. Bijvoorbeeld na een heftige moeizame persfase voelt het bekken a.h.w. van binnen gekneusd. Maar: ook de emotionele pijn, spanning, stress en angst van dat moment kunnen nog jarenlang in het bekkengebied blijven hangen. ‘’The issue is in the tissue”, we kennen allemaal de seksuele problemen die vrouwen soms ervaren na bijvoorbeeld een epi. Het weefsel ziet normaal uit, maar het voelt niet goed.
Op basis van haar eigen ervaring als lichaamswerker, moeder en vrouw ontwikkelde Daphne IPT, Integral Pelvic Therapy. Een methode om de pijnpunten heel zacht en liefdevol aan te raken, zowel in-als uitwendig. Met veel energie, sprankelend en met hulp van uitstekende voorbeelden gaf zij haar presentatie.